El món del tomàquet

PARLEM DEL TOMÀQUET

07/08/2014

La dieta mediterrània ha sobreviscut més de 15 segles sense tomàquets. Va arribar de la mà al segle XVI dels conquistadors espanyols.

La tomaquera és originaria dels Andes i els asteques el denominaven “xitomatl” que vol dir “fruit amb melic”.  Els espanyols van portar el tomàquet a Europa en 1540, i va créixer amb facilitat en els climes mediterranis. D’acord amb algunes referències, els primers tomàquets que es van conrear a Itàlia eren de color groc i en 1554 van ser descrits pel botànic italià Piero Andrea Mattioli com a «pom d’oro» («poma daurada»); d’aquí el nom de «pomodoro».

DSC_0408

El 95% del pes del tomàquet és aigua. És ric en vitamines antioxidants A,C i E i altres del grup B i és també re-mineralitzant; proporciona calci i magnesi i una quantitat destacable de ferro, zinc i oligoelements com el
manganès i el crom; redueix el colesterol LDL o “dolent” i preveu malalties cardíaques i degeneratives.

El tomàquet és ric és diversos carotens: beta-carotens, luteïna, betacriptoxantina i licopeno (que representa més del 80% dels carotens en el tomàquet madur).

Per què és tan important el licopeno? Posseeix propietats antioxidants i actua protegint a les cèl·lules humanes de l’estrès oxidatiu produït per l’acció dels radicals lliures, que són un dels responsables de l’aparició del càncer

Com obtenir els màxims beneficis del licopeno? Com més madur estigui un tomàquet, major quantitat de licopeno tindrà.

tomàquet

Quantes varietats de tomàquet existeixen?

Gràcies al seu gran poder d’adaptació a diferents tipus de terra i climes, els agricultors de tot el món han desenvolupat més de 20.000 varietats de tomàquet de formes, colors i aromes diferents. Encara que la majoria són vermells, també existeixen grocs, taronges, rosats, porpres o multicolors.

You Might Also Like

0 Comentaris

Deixa un comentari